Monday, July 29, 2013

Breaking news - Ohrid bombardiran od Skopje.... 29.07.2013



Dur si sedam mirno na net i casitvam po sajtojne so imat, ko naednash pocnaja da me napagjet naslovi od tipot na : Ohrid poskap od Valona, Izgor ceni vo Ohrid -pleskavica 400 denari, guma za plivanje 500 denari so moznost za diskont....
Ko da znaeja majkata dek sum od Ohrid...Mojt na celovo mi pisit - Ohrigjanka...
Pffff....Napisav i prethodno ke napisam i pak : Cenite vo Ohrid se isti vo tekot na celata godina, i vie turistite si gi plakajte tie ceni za edna do dve nedeli, a nie 12 meseci. I za nas e skapo, ne?

Bidejki sakam da sum realna i drska (konkretno nemam jas nisto ama apsolutno nisto protiv zitelite na Skopje kako i zitelite od  drugite gradovi vo i von Makedonija) ama ako za vas site Ohrigjani se katilj, dali po difolt to bi znacelo deka site Skopjani se pederi?!? Ili mozda se...hmmm....
Da razmislime realno, nekoj imat majka od Skopje, nekoj tatko, nekoj studiral tamu, drug decko ili zenska i ona obratno isto od Ohrid.
Nikogash ne sum sretnala naslov ili tekst kade Hrvatite si pluket sami po Split kade cenite se troduplo poskapi. Sea da ne pocvime tema na standard i bla bla bla....se e to jasno i se e to tuka.

Realnata sostojba vo Ohrid ja znaat samo Ohrigjani, i kako toa Ohrid navistina ne se razvivase poslednite osum godini poradi edni golemi AleXandrovski pricini...Nastrana politika.... Stvarno.....
Ako ve interesirat vo Ohrid si plakjame najskapa voda,atmosverska voda i dr vodi...(ama da ne  ve zasegat to), vo Ohrid skopsko e na leto 90 a i na zima e 90. Vo Ohrid kaznite se za site ne samo za vas na leto.

I ne sakam da sporedvam za ceni, zsh Skopje e poskap od Ohrid a Ohrid e poskap od Valona. I sea verizno dali i Skopje e poskap od Valona?!?
Posle, imat kafici koi stvarno se bez usul, nemat da kazam ime ama vervite i nie sme zaprepasteni od tie ceni. Ama ko nemat nekoe telo da gi kontrolirat ugostitelite so kolkava marza odet....

Najvazna rabota ne vo Ohrid samo tuku i cela Makedonija... Nemat Ministerstvo za Turizam... hhh.... A i lugeto koi rabotat na mesta povrzani so razvoj na turizam se nedovolno kompetentni za da go rabotat toa. I koj e kriv????     ne navleguvam .......  
Nemat da zborvam kakov e turizmot vo Ohrid, bidejki jas ne se dozivuvam kako turista so e normalno,  ama i vie nemoj da se dozivuvate kako milioneri so osle edna nedela na Bora Bora pa tamu trebit da klekvet site na kolejnci i da gi ladet pod palmi. Takvo nesto nemat, i nemat da imat bar ne slednive sto godini.

Uslugata e sekade razlicna, od kafic do kafic od restoran do restoran. Kaj nas vo Makedonija a i na balkanot voopsto, nemojt da se najt profesionalen kelner kade na prvo mesto e klientot da bitit zadovolen. Kaj nas e da se odnesit kafe, ak mojt nekj denar baksiz okej, ak ne zavrsvit smena i cao papa..
Pak ke recam zavisit kaj sedvite. A i generalno vo sezona vo Ohrid nemat kelener so e Ohrigjanec.

I dosta vekje so to ENZERO... Nikogash nikoj so e od Ohrid ne vikat taka. EZERO, EZERO si vikame nie. I stvarno se to babini devetitni deka ne se saket Ohrid - Skopje.To ne znam od kj izleglo ama Ohrigjani se bash okej nastroeni sprema Skopjani. A iskustvoto na nekoj poedinec so nekoja edinka od Ohrid e drugo dvaeset. I pak ke recam : Ne sudite generalno, zsh ne se site Skopjani pederi ?!?

Ohrid Ohrid ubav mil.....


No comments:

Post a Comment